Ultimate – scurta istorie

On August 21, 2012

In 1968, Joel Silver a introdus idea de Ultimate Frisbee consililui elevilor dintr-un liceu din Maplewood, statul New Jersey, SUA. Anul urmator, cu un disc Wham-O Master s-a jucat primul meci de ultimate intre doua grupuri de elevi ale liceului.

In 1969 s-a format o echipa a scolii si au inceput sa joace in parcare – singurelele linii trasate erau liniile de fund, in spatele carora se afla zona de tinta, marcate de doi stalpi sau de un mormane de haine ale celor care jucau.

Primele reguli au fost scrise in 1970 de Joel Silver, Buzzy Hellring si Jon Hines. Pe 7 noiembrie 1970 liceul Columbia, unde a inceput totul, a jucat primul meci cu alta scoala. Au castigat meciul cu liceul Millburn cu un scor de 43 la 10.

Primul joc universitar a fost jucat intre universitatile Rutgers si Princeton, pe 6 noiembrie 1972. Rutgers a castigat jocul cu scorul 29-27. Cele doua universitati jucasera primul meci universitar de fotbal american pe acelas teren exact cu 103 ani mai devreme, in1869. Rutgers a castigat si acel joc la diferenta de 2 puncte.

Primul turneu organizat, s-a jucat in 25 Aprilie 1975. Opt echipe au luat parte la acel turneu, la Yale. Universitatea Rutgers a castigat finala impotriva Institutului Politehnic Rensselaer cu 28-24. Din acel an dateaza si cele mai vechi imagini video cu ultimate. In 1976 turneul de la Yale a fost extins si redenumit Campionatul national de ultimate frisbee (National Ultimate Frisbee Championship). Rutgers a castigat din nou.

Ultimate a avut tot in 1975 si primul turneu international: World Frisbee Championships. In 1983, a avut insa loc prima competitie cu adevarat internationala, World Ultimate Championship, tinut in Gothenburg, Suedia. Doua echipe de club, reprezentand Statele Unite ale Americii au castigat cele doua divizii (open si feminin). Tarile europene au fost reprezentate de echipe nationale.

In 1989, ultimate a participat la ca sport demonstrativ la World Games din Karlsruhe, Germania de Vest. In acelas an a avut loc si prima competitie internationala intre cluburi in Cologne, Germania de vest.

In 2001, ultimate a fost inclus intre sporturile care concureaza pentru medalii in World Games din Akita, Japonia laolalta cu disc golful. Sase tari au fost invitate sa concureze, bazat pe punctajele obtinute la Campionatul Mondial de Ultimate (CMU) 2000 din Germania, organizat de Federatia Mondiala de Sporturi cu Discul Zburator (WFDF). Canada a castigat in acel an aurul cu o victorie in prelungiri in fata Statelor Unite.

In 2009, World Games din Kaohsiung, Taiwan, Ultimate a avut cei mai multi spectatori dintre toate sporturile, cu 50.000 de bilete vandute.

Ultimate este acum jucat de un numar estimat de 100,000 de jucatori in peste 50 de tari, din care Statele Unite (USA Ultimate) are 35.000 membri cotizanti.

CMU 2010 din Praga, a fost cel mai mare eveniment pana la aceasta data, cu pest 2800 de jucatori, 136 de echipe din 36 de tari participante.

CMU 2012 s-a tinut in Japonia si a fost castigat de echipele SUA (Open), Japonia (Women) si Canada (Mixed).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>