Despre Ultimate

Sportul a debutat în 1968 în Statele Unite, iar în 1984 a fost înființată Federația Internațională de Ultimate Frisbee (World Flying Disc Federation.) Primul campionat mondial a avut loc în 1983 la Goteborg, în Suedia. În prezent, sportul este jucat în peste 80 de țări în jurul lumii.

Printre cele mai recente succese, vrem să menționăm recunoașterea sportului de către comitetul olimpic. Mai multe detalii în acest articol.

În Europa sunt numeroase competiții de Ultimate, printre care cele mai mari sunt: Windmill Windup în Amsterdam (Olanda) și Paganello în Rimini (Italia) unde se strâng anual mii de jucători. Turneul de la Amsterdam a debutat în 2004 cu câteva echipe, iar in 2014 au fost înscrise 88 de echipe din întreaga lume printre care și o echipă românească.

Detalii despre joc

Ultimate Frisbee este un sport de echipă distractiv, plin de provocări, care se joacă ușor în echipe mixte de băieți și fete.

Este prezent în mai mult de 50 de țări în jurul lumii și continuă să se extindă rapid. Doar în Statele Unite, există aproape 1 milion de jucători. Dintre aceștia există 35,000 care joacă în competiții regulate fiind membrii legitimați ai Federației Americane de Ultimate (USAULTIMATE).

Ultimate Frisbee îndeplinește și depășește standardele pentru programele de educație fizică și are trei caracteristici importante care îl fac ideal pentru oricine:

  • Ieftin – se poate juca oriunde cu echipament minim
  • Educațional – se bazează pe spirit de fairplay și sportivitate
  • Mixt – poate fi jucat de fete și băieți împreună deoarece este non-contact.

Jocul este simplu și ușor de înțeles: un teren, 2 echipe, un disc. Nu este greu de jucat și aduce un rezultat important: corpuri și mentalități sănătoase. Ultimate Frisbee încurajează responsabilitea și fairplay-ul punând arbitrajul, administrarea jocului și comportamentul echipei în mâinile jucătorilor. Acest cod de conduită se numește spiritul jocului.

Scopul jocului

Două echipe de 7 jucători se întrec pe un teren de dimensiuni similare cu unul de rugby, însă mai îngust. La fiecare capăt al terenului se găsește un teren de țintă. Fiecare echipă apără un teren de țintă. Marchează un punct dacă unul dintre jucători prinde discul în terenul de țintă advers.

Jucătorul care are posesia discului se numește aruncător. Aruncătorul nu are voie să se deplaseze câtă vreme are discul. Discul se mișcă pe teren prin pasare succesivă între coechipieri în orice direcție.

Echipa aflată în apărare primește posesia discului dacă o aruncare a echipei aflate în atac nu este prinsă de către unul din jucatorii acesteia din urmă. Echipa aflată în apărare devine astfel echipa în atac și poate încerca la rândul ei să marcheze în terenul de țintă opus.
Pentru mai multe detalii poți citi și regulamentul complet.

Spiritul jocului

Ultimate se bazează pe Spiritul jocului, așezând reponsabilitatea fairplayului pe umerii fiecărui jucator. Nu există arbitrii,  jucătorii sunt singurii responsabili pentru urmărirea și aplicarea regulilor, chiar și la nivelul cel mai înalt, precum Campionatul mondial. Competiția viguroasă este încurajată, însă niciodată în detrimentul respectului dintre jucători, onestității sau a bucuriei de a juca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>